HTML

The Playground

Zenék, fotók, videók, filmek, színdarabok, könyvek, versek, a lehető legnagyobb igényességgel válogatva. Maximális kultúra rengeteg témában. Játszótér a megfáradt elmének.

Friss topikok

  • SzemteLenke (törölt): Hmm nagyon vagányak ezek a képek. Annyira szeretem az ilyen meseszerűeket, mint ez a halas:) mégmé... (2010.01.07. 13:27) Erik Johansson
  • Mr.BrightSide: Ezzel csak arra akartam utalni, ha mondjuk saját szöveget írtak volna a későbbiekben, szerintem mé... (2009.11.09. 14:56) Kávészünet
  • Emily Hume: A Szabadság-híd, az én Szabadságom hídja, mely összeköti elmémet a lelkemmel. :) (2009.11.03. 18:37) Feketén - fehéren

A hopi indiánokról

Emily Hume 2010.02.26. 14:47

"Legyen szebb jövőd, ismerd meg múltadat, hogy megértsd jelenedet."
Azt hiszem a hopi indiánok képtelenek lennének megérteni ezt az idézetet.


Ugyanis ami nekünk, "európaiknak" természetes, hogy életünket egy
idősíkon haladva képzeljük el; a hopiknál nem lehetséges. A magunk
körül zajló eseményeket a múlttól a jövő felé haladva képzeljük el, így
különböztetve meg nyelvtanilag múltat, jelent, s jövőt.
A hopi beszélők más kategóriákat állítanak fel, s azokba rendezik
gondolataikat. Két ellentétes fogalomra építkeznek, úgy mint
"objektív", (vagyis ami nyilvánvaló és tényleges,) és "szubjektív".
Az tartozik az "objektív" kategóriába, amit a beszélő most a jelenben érzékel, illetve amit a múltban érzékelt. A "szubjektív" részlegbe tartozik minden, ami vágyaik tárgya; ami csak képezeltükben létezik; ami közvetlenül nem érzékelhető.
Tehát nem a múlt-jelen-jövő tengelye köré szervezik tapasztalataikat, hiszen az "objektív" kategóriába jelen és múlt eseményei tartozhatnak, míg a "szubjektív" egyaránt felölelheti a múltat, jelent, s jövőt.
Attól függetlenül, hogy a hopik a világot az "objektív" és "szubjektív" események váltakozásaként képzelik el, természetesen körülírással és az időpont megjelölésésvel ki tudják fejezni, hogy az adott esemény mikor is történt/történik/fog történni: múltban, jelenben, vagy jövőben.

Címkék: indián tények érdekesség

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://theplayground.blog.hu/api/trackback/id/tr761792368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása